שמן זרעי המפ הוא מקור מעולה לחומרים מזינים באיכות גבוהה, ובעל היסטוריה ארוכת שנים בתרבות המזרח כתרופה רבת שימושים.

על אף הפופולאריות הרווחת שלו, מנעו דעה קדומה הנובעת מקישור בינו ובין הרכיב הפסיכואקטיבי במריחואנה, השמן אינו מכיל את התרכובת הזו ולמרבה המזל גובר החינוך ושוק שמן זרעי ההמפ גדל בארה"ב, כאשר מספר האנשים המבקשים אותו עבור יתרונותיו הבריאותיים הולך וגובר.

שמן קנאביס, או בשמו האחר שמן המפ, הוא שמן המופק מצמח הקנאביס. שמן זה נמצא כשמן בעל ערכים תזונתיים נפלאים, הן לשימוש כמרפא לעור והן כמקור מזון על מצוין לתזונה היומית. מומלץ לנצל את השימושים הנהדרים של שמן המפ לבריאות כללית טובה יותר.

 

אז מהו שמן ההמפ?

שמן המפ מורכב מזרעים של צמח הקנאביס (cannabis sativa). השימוש בצמח זה הוא מהעתיקים ביותר. הממצא העתיק ביותר לשימוש האדם בצמח הקנביס הוא מ-8000 לפנה"ס, והוא פיסה של אריג. שימושים רפואיים בצמח הקנאביס נמצאו בשנת 2300 לפנה"ס, כאשר קיסר סין האגדי שיין נונג המליץ על זרעי המפ לטיפול בעצירות, גאוט, מלריה, דלקות פרקים ובעיות הורמונאליות. גם ברפואה האיורוודית, הרפואה ההודית העתיקה, נעשה שימוש רפואי בזרעי ההמפ וכן גם ברפואה הערבית העתיקה .המפ הוא המזון הכי עשיר באבות המזון שידוע לאדם. הוא מכיל בצורה מאוזנת חלבונים, ויטמינים, מינרלים, סיבים וחומצות שומן חיוניות. שמן ההמפ מכיל את כל חומצות האמינו והשומן ההכרחיות לגוף ושום מקור אחר בטבע לא מכיל את אבות המזון שנמצאים בהמפ בכמות כל כך משמעותית ובצורה כל כך מאוזנת וזמינה לגוף.

הקנאביס המכונה 'המפ' (או 'קנבוס' בעברית) הוא בעל פוטנציאל תעשייתי נרחב למדי. בעבר הוא שימש להפקת כל מה שהיום מופק מפלסטיק וניילון ובשנים האחרונות חוזר אט אט אל התעשייה.

עד לפני כמאה שנה, בטרם הומצאו לראשונה הפלסטיק והניילון, שימש הקנאביס בתצורתו התעשייתית (המפ, קנבוס) כמוצר בסיס חיוני ביותר אשר שימש להפקת נייר, טקסטיל ועוד – ממגילת העצמאות האמריקאית ועד מפרשים לאוניות. עד שנות ה-20 של המאה ה-19, כ-80% אחוזים מכלל הבדים, הבגדים, המצעים, הוילונות, הסדינים וכד' היו עשויים מהמפ.

למעשה היה ה'המפ' חיוני כל כך עד שהממשל האמריקני הכריח בפקודה את החקלאים במדינה – כולל נשיאי ארה"ב שהיו בעלי שטחים חקלאים נרחבים – להקצות חלק שטחי הגידול שלהם לטובת גידול הצמח.

כל הצמחים מסוג קנאביס יכולים לייצר את השמן אבל בדרך כלל קנאביס תעשייתי משמש כבסיס לשמן זה. קנאביס תעשייתי הוא זן של צמחי קנאביס שמטופח במיוחד עבור ייצור תעשייתי של שמן המפ, ויש לו מינימום של THC, שהם חומרים פסיכו-אקטיביים הקשורים לתופעות של עישון קנאביס, כך שאין לו השפעות פסיכו-אקטיביות.

 

איך מיוצר שמן קנאביס?

לייצור השמן משתמשים בזרעים של צמח קנאביס תעשייתי, כאשר תמציתם נלקחת בלחיצת התמצית שלהם והפעלת כבישה קרה עבור ייצור שמן ההמפ. לאחר הזיקוק של המיץ, שמן המפ הופך חסר צבע, והטעם שלו הוא די מינימאלי.

את השמן ניתן להוסיף למתכונים רבים או להשתמש בו כשמן מריחה על העור לקבלת יתרונות בריאותיים רבים. שמן המפ נחשב לשמן מזון על אשר לו שימושים רבים לבריאות כללית טובה יותר.

כמובן שיש את עניין הגידול השנוי במחלוקות של קנאביס במקומות שונים ברחבי העולם, אך חשוב להדגשי שמכירה של שמן המפ מותרת על ידי משרד הבריאות הישראלי מכיוון ששמן המפ אינו מזיק לבריאות ואינו מכיל THC.

חשוב גם לדעת שאין לשמן המפ חיי מדף ארוכים מאוד. השמן עצמו לא מחזיק יותר מדי זמן לפני שהוא פג תוקף, אלא אם כן הוא מאוחסן במכלים כהים בסביבה קרה.

 

יתרונותיו הבריאותיים של שמן זרעי ההמפ

*הזרעים מכילים סיבים תזונתיים התורמים למערכת עיכול תקינה ולחילוף חומרים סדיר.

*שמן זרעי המפ מכיל לציטין אשר מסייע באיזון רמות הכולסטרול ובתהליכי ניקוי של הכבד.

*שמן המפ מכיל כלורופיל אשר משפר את ספירת הדם, מספק חמצן לתאים ולאיברים השונים בגוף ואף מונע אנמיה.

*שמן זרעי המפ מסייע להתהליכים דלקתיים בגוף ותומך במערכת עצבים תקינה.

*שמן זרעי המפ מכיל חלבונים איכותיים וחומצות אמינו התורמים לתהליכי בנייה וצמיחה של התאים, השרירים והרקמות.

*השימוש בשמן זרעי המפ מפחית את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם.

*שמן זרעי המפ מעניק לעור מרקם חלק וזוהר.

*שמן זרעי המפ מעלה את הרגישות לאינסולין ומסייע להליך ההורדה במשקל.

*שמן זרעי המפ מסייע בהפחתת הסיכויים לחלות במחלות ניווניות כמו אלצהיימר ודמנציה ותורם לתהליכי למידה וריכוז.

 

כל האומגות החשובות בשמן המפ אחד

חומצות השומן המצויות במינונים אופטימלים בשמן זרעי המפ, מסייעות ותורמות לתהליכים פיזיולוגיים רבים בגופנו. את החומצות הגוף מקבל רק ממקורות חיצוניים, זאת משום שהגוף מתקשה ליצרן בעצמו. אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית לבניית התאים והרקמות. היא נמצאת בעיקר בדגים ובמקורות צמחיים. אומגה 3 חשובה להתפתחות תאי המוח במיוחד אצל תינוקות. בנוסף אצל מבוגרים, אומגה 3 מפחיתה את קרישיות הדם ומונעת התפתחות של תהליכים דלקתיים בגופנו. אומגה 6 תורמת לצמיחה תקינה של השיער והתחדשות תאי העור. היא מסייעת בוויסות חילוף החומרים ומתחזקת את מערכת הרבייה. אומגה 9 מועילה בחיזוק המערכת החיסונית, מפחיתה את הסיכויים לחלות בטרשת עורקים וחיונית לוויסות לחץ דם גבוה. שמן זרעי המפ מכיל את שלושת חומצות השומן החיוניות לנו ולכן מומלץ לצריכה קבועה לאיזון המערכות השונות בגופנו.

לטענת ד"ר מרקולה שמן ההמפ מאופיין ביחס של 1:3 בין אומגה 3 ואומגה 6 אולם בניגוד לשמנים אחרים שמכילים אומגה 3 בריכוז גבוה כמו שמן פשתן ושמן דגים ,שמן ההמפ הוא מקור מועדף מכיוון שהוא מכיל גם סופר אומגה 3, חומצה סטרידונית וסופר אומגה 6, חומצה גמא לינולנית אסיד. 10 מ”ל שמן המפ מכיל 1800 מ”ג אומגה 3.

 

החלבונים

שמן ההמפ מכיל יחס 1:2 של חלבונים חשובים אדיסטין ואלבומין בזמינות ביולוגית ובערכים שמתקרבים לחלבון מלא וזמין הרבה יותר מבשר, חלב, דגים וסויה.
גלובולינים הינם חלבונים פשוטים, שמרכיבים את האנזימים, הורמונים, נוגדנים, המוגלובין ומרכיבים נוספים שחשובים לבריאות האדם. שמן ההמפ מכיל את הריכוז הגבוה ביותר בממלכת הצמחים של הגלובולין אדיסטין (65%) החשוב להטמעה וזמינות של חלבונים בגוף כמו גם לחיזוק מערכת החיסון.

 

ויטמינים ומינרלים

שמן ההמפ הינו מקור אמין גם בצריכת סידן וברזל. בנוסף הוא מכיל ויטמינים ומינרלים כמו:
אבץ, זרחן, מגנזיום, נחושת, מנגנז ויטמיני בי וויטמין אי. וכל זאת ללא אלרגניים, כולסטרול, וללא גלוטן, מה שהופך אותו גם למתאים לחולי צליאק.

 

שימושים שכיחים לעור של שמן המפ

שימוש קלאסי של שמן המפ הוא בסבונים טבעיים לבריאות עור אורגנית, כמו כן שמן קנאביס מהווה חומר בריאותי במגוון רחב של מוצרי טיפוח גוף מסחריים. את השמן ניתן לשפשף ישירות על העור לטיפול מהיר בעור סדוק ויבש, או שהוא יכול להיות מעורבב לתוך שמני גוף, קרמים ומוצרים אחרים לטיפוח אישי. שמן המפ הוא שמן טבעי הנהדר ללחות העור, הוא יכול להיות מיושם לאחר מקלחת או אמבטיה בעיסוי השמן לעור הגוף. שמן המפ גם נמצא מסייע באיחוי מהיר יותר של פצעים בעור, מצוין לחולי פסוריאזיס אשר גם צריכים לחות נוספת בעור וגם צריכים לטפל במהירות בפצעים באזורים הבעייתיים שלהם. בעצם כל שימוש בריא לעור ניתן לקבל מיישום שמן המפ ביום יום.

 

שימושים שכיחים למאכל של שמן המפ

שמן המפ מהווה תוסף בריאותי מזון על במאכלים שונים. למרות שהוא אינו מתאים לבישול בחום גבוה, אין טעם להוסיף אותו כשמן בישול, כן ניתן להוסיף אותו בצורתו המקורית לסלטים במקום שמן זית או כתוספת לכל מתכון לאחר הבישול. שמן המפ הנו בעל ערכים תזונתיים רבים, 80 אחוז משמן ההמפ הנן חומצות שומן בלתי רווי (שומנים טובים) ויש בו פחות מ-10 אחוזים של חומצות שומן בלתי רוויות (שומנים רעים). בעצם שמן המפ נחשב לשמן בעל אחוזי השומן הבלתי רווי הטוב ביותר מהצומח. חומצות שומן החיוניות הללו נדרשות בתזונה שלנו יותר מכל ויטמין אחר, כי גופנו באופן טבעי לא מייצר אותן. חומצות שומן חיוניות מעורבות בהפקת אנרגיית חיים בגוף האדם ובלעדיהם אנו נסבול ממחסור תזונתי לא בריא. במקום לצרוך בשרים (המכילים כמות גבוהה של שומן לא רווי) בכדי לקבל מספיק שומן רווי, ניתן להוסיף שמן המפ לתזונה היומית. שמן המפ זכה גם לכינוי "השמן בעל האיזון המושלם של הטבע", בשל העובדה שהוא מכיל איזונים מושלמים ביחס של אומגה 6 לאומגת 3, ביחס של חומצות שומן רווי לבלתי רווי ומכיל כמות נאותה של נוגדי חמצון בריאיים ביחס לערך הקלורי שלו.

  1. מחזק את בריאות הלב: לשמן ההמפ יחס של 3:1 בין חומצות שומן של אומגה 6 ולחומצות שומן של אומגה 3, יחס שהתגלה כמיטיב עם בריאות הלב ומעודד תפקוד תקין כלי דם ולב. החומרים המזינים להלן בעלי תפקיד חשוב מאוד בתהליכים ביולוגיים רבים וייתכן שאף עוזרים למנוע מספר מחלות ניווניות.
  2. מסייע לבריאות העור, השיער והציפורניים: שמן זרעי המפ משמש לעיתים קרובות כקרם לחות לעור, ובצדק. מחקרים הצביעו על כך ששמן זרעי המפ יכול להפחית באופן דרמטי יובש בעור ולהקל על גירודים וגירויים. בנוסף לכך, רכיביו נוגדי החמצון והאנטי- דלקתיים עשויים להגן מפני תהליך ההזדקנות ולרכך את העור.
  3. הזנה מצוינת עבור המוח: שמן זרעי המפ מכיל חומצות שומן חיוניות, כולל חומצה דוקוסהקסנואית הנחוצה להתפתחות המוח. כמו גם לרשתית העין, בייחוד בשנה הראשונה לחיים. אמהות הנוטלות די אייג' אה תוסף של שמן זרעי המפ במהלך ההריון עשויות לחזק את ההגנה על המוח והעין אצל התינוק המתפתח.
  4. תוספת חומצות שומן נטולת כספית: נטילת תוספת שמן דגים היא דרך מועילה להעלות את רמת האומגה 3 בתזונה שלך, כאשר מדובר בחומר מזין החיוני להתפתחות המוח, בריאות המערכת החיסונית וויסות מצבי הרוח. אמהות מצפות בהחלט מעוניינות שייכלל בתזונה שלהן: אולם, דגים מכילים רמות גבוהות של כספית העלולות להזיק למנגנונים נוירולוגיים והתפתחותיים אצל התינוק שטרם נולד. למרבה המזל, שמן זרעי המפ משמש אלטרנטיבה נהדרת לתוספים המסורתיים של אומגה 3 אשר איננה מהווה סיכון להרעלת כספית.
  5. מחזק את המערכת החיסונית: נמצא כי חומצות השומן החיוניות המצויות בשמן זרעי המפ מעודדות בקטריות בריאות במעיים ומחזקות את תפקוד ותגובות מערכת החיסון. החומצות הללו עשויות להיות יעילות מאוד בעונת השפעות כאשר וירוסים משתוללים בבתי ספר, במקום העבודה ובמהלך הפגישות השוטפות שלנו בחיי היום יום.

 

איך משתמשים בשמן ההמפ?

לשמן ההמפ טעם אגוזי טעים והוא משמש גם לצרכים קולינריים, אך ללא טיגון או בישול. ניתן ליטול אותו ישירות או להשתמש כרוטב לסלטים או תבשילים.

אין לחמם אותו ויש לשמור אותו במקרר לאחר הפתיחה במשך 6 שבועות.

(לשמן כשרות בהשגחת הבד"ץ חתם סופר ובאישור הרבנות הראשית).

אורגני ,ללא THC , ללא גלוטן, לא מהונדס גנטי, ללא אלרגנים, ללא כולסטרול.
מבוגרים מעל גיל 12 לא יותר מ – 3-5 כפיות ביום.

אם אתם עדיין מתלבטים האם להתחיל להשתמש בשמן המפ, להלן 8 סגולות שמן המפ שכדאי לכם להכיר:

  1. מסייע לשמור על איזון בהורמונים של הגוף-
    שמן המפ הוא שמן הזרעים היחידי המכיל חומצות שומן אשר יכולות לסייע לגוף לשלוט על האיזון המתבקש ברמות ההורמונים בגוף.
    איזון של ההורמונים בגוף לאורך היום מאפשר לנו לשמור על רמות אנרגיה גבוהות יותר ולהרגיש חזקים יותר.
  2. מחזק את שכבת ההגנה של העור-
    בשל התכולה הגבוהה של חומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6, ומכיוון שלשמן המפ יש הרכב שומנים דומה להרכב השומנים של העור,
    שמן המפ הוא מרכך וקרם לחות טבעי מעולה. תכונה זו שימושית במיוחד עבור אלו הסובלים מעור יבש וציפורניים סדוקות.
    מריחה יומית של שמן המפ מגבירה את גמישות העור וחוזק הרקמות של העור.
  3. מרכך טבעי לשיער- 
    שמן המפ מכיל הרכב שומנים אשר מעשיר רבות את השיער. שמן המפ מכיל סגולות רבות לשיער ולקרקפת כגון ריכוך השיער, הענקת לחות לשיער ושמירה על חוזק בסיס השערה.
  4. מקור נהדר לחומצות שומן- 
    בגלל שלשמן ההמפ יש ריכוז מאוד גבוה של אומגה 3 ואומגה 6, יותר מכל שמן מזון על אחר, הוא נהדר לאנשים אשר לא מקבלים מספיק אומגה 3 ו-6.
    טבעוניים רבים מוסיפים שמן המפ לתזונה היומית שלהם בכדי לקבל את האומגה 3 ואת האומגה 6 אשר נצרכות אצל רוב האנשים מבשרים ומדגים.
  5. מוריד רמות כולסטרול רע- 
    שמן המפ הוא השמן הצמחי היחידי שמכיל אומגה 3 ואומגה 6 ביחס חומצות שומן שבו הריכוז של אומגה 3 גבוה יותר.
    בגלל שיש ריכוז מאוד גבוה של אומגה 3 ביחס לאומגה 6, שמן המפ יכול לעזור בהורדת רמות הכולסטרול על ידי האצת התהליכים המטבוליים (חילוף חומרים מהיר יותר).
    על ידי הוספת שמן המפ לתזונה היומית אנו יכולים לשרוף יותר שומנים בקצב מהיר יותר, וכך אנו מונעים מכולסטרול להצטבר על דפנות כלי העורקים.
    פחות הצטברות של כולסטרול בדפנות העורקים, משמע פחות רמות כולסטרול רע בגוף.
  6. עוזר לווסת רמות סוכר בדם- 
    לשמן המפ יש תכולת פחמימות וסוכר נמוכה מאוד, במקביל לכך שהוא מכיל רכיבים בריאותיים נוספים אחרים.
    החלפת שמן טבעי אחר בשמן המפ יכולה לעזור לאנשים שמתקשים בוויסות הסוכר בדם, כגון אנשים שסובלים מלחץ דם גבוה או סוכרת, להתמודד טוב יותר עם תנודתיות הסוכר בדם.
    פחות קפיצות של הסוכר בדם מובילה לשמירת אנרגיה טובה יותר ולצמצום עייפות או סחרחורות במהלך היום.
  7. טיפול טבעי במחלת הפסוריאזיס-
    שמן המפ מוכר יותר מהכול בהצלחתו בקרב חולי פסוריאזיס. בעוד שהשמן אינו תרופה למחלת העור הקשה הזאת, הוא בהחלט פתרון טבעי שיכול להקל משמעותית על התסמינים של המחלה. חוקרים רבים ברפואה הטבעית טוענים כי פסוריאזיס נגרמת כתוצאה מחוסר בעור של חומצות שומן מסוג אומגה 6, וכאשר אנו מעשירים את הגוף בשמן המפ שמכיל ריכוז מאוד גבוה של אומגה 6 אנו בעצם מספקים לעור את החוסר הגדול שלו. כפי שאמרנו, זה עוזר מאוד להחליש את הסימפטומים של הפסוריאזיס. הזרעים מהם מפיקים את השמן, מכילים כמות אדירה של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, אומגה 6 ואומגה 9.

 

עוד שילובים מצויינים

חסימת קרני UV

שמן ההמפ מכיל רכיבים טבעיים ולכן ניתן לשימוש כמסנן קרינה אורגני טוב. מותגים רבים של מסנני קרינה UV מכילים כיום שמן המפ, המיטיב עם בריאות העור.

הכנת מוצרים לשיער

השמן יכול להמריץ גדילת שיער ואף לחזק ולהחדיר לחות לשיער. בקרוב תראו כיצד שמן ההמפ הופך להיות יותר ויותר פופולארי במוצרי שמפו ומרכך למיניהם.

הכנת מוצרים לתינוקות ולטיפוח העור

שמן המפ מונע אובדן לחות מוגזם, ייבוש והיסדקות של העור, בנוסף להיותו קרם לחות מעולה, וכך הופך לרכיב אידיאלי במוצרים עבור תינוקות ולטיפוח העור בקוסמטיקה.