מובא מתוך “Practical Herbalism”
חליטות שמן משמשות בעיקר למריחה חיצונית וכבסיס למשחות. אפשר לעשות בהן שימוש פנימי, אולם הן נספגות היטב דרך העור, ובאופן שימוש זה הן יעילות בשליחת פיטו-כימיקלים מסיסים בשומן לתוך זרם הדם עד פי 70 יותר מאשר כשאותם העשבים ניטלים דרך מערכת העיכול.
רוב הרכיבים הצמחיים המיטיבים, כולל אלקלואידים (תרכובות חנקן), הם מסיסים בשומן לפחות חלקית.
תמציות שמן מתחלקות לשתי קבוצות עיקריות, כאלה הממוצות בתהליך כבישה קרה וכאלה שתהליך הכנתן מערב חימום. באופן כללי, :
עשבי מרפא יבשים ממוצים לשמן בקלות בכבישה קרה, ו
עשבים טריים נוחים למיצוי בעזרת חום.
עשבים ופרחים עדינים, וכאלה המכילים ריכוזים גבוהים של שמנים נדיפים , יש למצות תמיד בתהליך קר, בין אם הם יבשים או טריים.
תהליכי כבישה קרה עשויים להמשך שבועיים ויותר, בעוד שמיצוי באמצעות חום לוקח בדרך כלל מספר שעות בלבד.
רוב השמנים הצמחיים האיכותיים נעשים בכבישה קרה- הסוג היחידי שכדאי להשתמש בו- רגישים מאוד להתחמצנות/חמצון. הם יתקלקלו במהירות אם תנאי האיחסון שלהם אינם אידאליים. אפשר להשתמש בחומרי שימור טבעיים כדי להאריך את חיי המדף של מוצרי שמן, אך כדי שישמרו על איכות טובה צריך גם להגן עליהם מפני חום, אור ואויר. איחסון תמציות צמחים בקירור וחימומן בעדינות בעת הצורך, יאריכו את חיי המדף שלהם משמעותית. את רוב השמנים הצמחיים הלא מזוקקים בכבישה קרה אין לבשל או לחמם לטמפרטורה גבוהה בשום אופן, אפילו לא לצורך הכנת תמציות צמחים.
שני השמנים הצמחיים העמידים ביותר באופן טבעי בפני התחמצנות/חמצון הם שמן זית כתית מעולה ושמן זרעי ענבים. שמן זית מחזיק מעמד היטב בטמפרטורות גבוהות. זהו השמן המועדף להכנת תמציות חמות. שמן זרעי ענבים עשיר מאוד בתרכובות נוגדות חימצון, והוא מהווה בחירה מצויינת למיצוי בתהליך של כבישה קרה.
כבישה קרה
חומרי גלם:
- 1 כוס של עשב טרי קצוץ דק או עשב יבש טחון (שום כתוש טרי הוא בחירה מצויינת)
- 300-350 מ”ל שמן זרעי ענבים בכבישה קרה
- צנצנת בנפח של כליטר עם מכסה
אופן ההכנה:
- לשים את העשב ואת השמן בצנצנת ולסגור היטב. השמן צריך לכסות את העשב ב2.5 ס”מ לפחות.
- להניח את הצנצנת במקום חמים, רצוי בשמש ישירה.
- לנער לפחות פעמיים ביום במשך שבועיים.
- לסנן את השמן. למזוג אותו לבקבוקי זכוכית כהים ולסוגרם בחוזקה.
- לאחסן במקרר, או, אם נעשה שימוש בחומר שימור טבעי, בארון חשוך.
תמציות שמן חמות
חומרי גלם:
- סיר גדול עמיד בחום. ניתן להשתמש בסיר אמאייל שאינו סדוק, פיירקס, או נירוסטה. לעולם אל תשתמשו באלומיניום.
- 3-4 כוסות עשב מרפא טרי קצוץ
- שמן זית כתית מעולה
אופן ההכנה:
- השאירו את הסיר פתוח. על פלטת חימום או בתנור, העלו באיטיות רבה את טמפרטורת השמן עד שהתערובת מתחילה לבעבע. הנמיכו קלות את הטמפרטורה- לא יותר מ95 מעלות צלזיוס בתנור- עד שהבעבוע נהיה אטי מאוד אך יציב.
- המשיכו בהרתחה אטית וממושכת זו וערבבו לעתים תכופות עד שהעשב פריך לחלוטין. התהליך עשוי לארוך בין 4-5 שעות ליום שלם או יותר, תלוי בכמות ובמידת הלחות של העשב.
- סננו, מזגו לבקבוקים ואחסנו כמו בתהליך הכבישה הקרה.
שימור תמציות שמן
ישנם מספר חומרי שימור טבעיים שיכולים לעזור להאריך את חייהן של תמציות שמן. ניתן להשתמש בהם בנפרד או לשלבם יחד.
- שמן ויטמין E- מתערבב היטב עם שמנים אחרים, ומתפקד כנוגד חימצון יעיל. השתמשו בכרבע כפית על כל 30 מ”ל תמצית שמן.
- תמיסת בנזואין- תמצית של שרף עצים בעל תכונות משמרות. השתמשו ב1-2 טיפות לכל 30 מ”ל תמצית שמן.
- שמנים חיוניים- בעלי רמות משתנות של פעילות אנטי-מיקרובית, ויעזרו להאריך את חיי המדף. כמו כן יוסיפו ניחוח וערך תראפויטי.
- מור- שרף תנכי זה אפשר להפוך לתמיסה, או פשוט לכתוש לאבקה ולהוסיף לשמנים בעת מזיגתם לבקבוקים. השתמשו ב4-5 טיפות תמיסה או רבע כפית שרף כתוש לכל 30 מ”ל שמן.
- מרווה ורוזמרין- הוספת כל אחד מהעשבים האלה או שניהם (עדיף טריים) לתערובת כשמכינים תמציות שמן תעניק למוצר המוגמר את תכונותיהם נוגדות החימצון. חכו עד שתמציות השמן כמעט מוכנות לפני שתוסיפו את המרווה או הרוזמרין, וכסו את הסיר כדי לשמור על השמנים הנדיפים
- תמצית זרעי אשכולית- מעט קשה להשיג אותה, אבל יעילה ביותר כחומר משמר. משתנה בעוצמתה, אז מלאו אחר המלצות היצרן.
מובא מתוך “The How to Herb Book”
עשבי מרפא ממוצים בשמן.
העשב יכול להיות מיובש או טרי. הוסיפו כ-600 מ”ל שמן זית ל55 מ”ל של עשב מרפא והניחו במקום חמים למשך 4 ימים, או הניחו את התערובת בבוילר כפול וחממו בעדינות את השמן למשך שעה או שתיים. סחטו את השמן מהעשב. ניתן להוסיף ויטמין E כדי לעזור בשימורו. אחסנו בבקבוק במקרר.
מובא מתוך “Herbal Antibiotics”
חליטות שמן שימושיות במיוחד לכוויות, כוויות שמש, עור יבש וסדוק, זיהומי עור, טיפות אוזניים, ולשימוש על פצעים כמשחת מרפא מרגיעה. התכונות הרפואיות של הצמח מועברות לבסיס של שמן. ליצירת משחת מרפא השמן מיוצר במרקם עבה ונוקשה מעט בזכות שעוות דבורים שמוסיפים לו.
שימוש בעשבים מיובשים
כדי להכין חליטת שמן מעשבי מרפא מיובשים, קחו את העשבים בהם אתם רוצים להשתמש וטחנו אותם לאבקה דקה ככל האפשר. הניחו אותם בתבנית אפיה מזכוכית וכסו בשמן. שמן זית הוא בחירה טובה משום שהוא שמן שלא יתקלקל. יש לו תכונות אנטי מיקרוביות חזקות. ערבבו את העשבים כדי לוודא שהם ספוגים היטב בשמן, ואז הוסיפו שמן שיכסה אותם ב 6-13 ס”מ. אפשר להשאירם בשמש לשבועיים או לאפות אותם בתנור בחום הנמוך ביותר שהתנור מאפשר למשך 8 שעות או למשך הלילה. יש הרבליסטים שמעדיפים להרתיח את העשבים והשמן במשך 10 ימים בחום של 38 מעלות צלזיוס בslow cooker (סיר חשמלי לבישול ארוך). כשההכנה מסתיימת סננו את השמן מהעשבים על ידי לחיצתם בבד חזק בעל אריגה צפופה.
שימוש בעשבים טריים
כדי להכין חליטת שמן/תמצית שמן מעשבי מרפא טריים, שימו את העשבים בתוך צנצנת וכסו אותם בשמן באופן שאף חלק מהצמח לא ישאר חשוף לאויר. הניחו בשמש לשבועיים או בשלו ב slow cooker (סיר חשמלי לבישול ארוך) במשך 5 ימים בטמפרטורה נמוכה. לחצו את העשבים בתוך בד (כדי לנקז את השמן המסונן). הניחו לשמן לעמוד. אחרי יום, המים הנמצאים בעשבים באופן טבעי ישקעו לתחתית. מזגו את השמן והפטרו מהמים. יש הרבליסטים המעדיפים להתחיל את חליטת השמן/תמצית השמן בהשריית העשב למשך 24 שעות במעט אלכוהול שיוצקים מעל העלים. פעולה זו מפרקת את קירות תאי הצמח ועוזרת לתחילת תהליך המיצוי. לאחר מכן הוסיפו את השמן והמשיכו כמתואר מעלה
מובא מתוך “Practical Herbalism”
חליטות שמן משמשות בעיקר למריחה חיצונית וכבסיס למשחות. אפשר לעשות בהן שימוש פנימי, אולם הן נספגות היטב דרך העור, ובאופן שימוש זה הן יעילות בשליחת פיטו-כימיקלים מסיסים בשומן לתוך זרם הדם עד פי 70 יותר מאשר כשאותם העשבים ניטלים דרך מערכת העיכול.
רוב הרכיבים הצמחיים המיטיבים, כולל אלקלואידים (תרכובות חנקן), הם מסיסים בשומן לפחות חלקית.
תמציות שמן מתחלקות לשתי קבוצות עיקריות, כאלה הממוצות בתהליך כבישה קרה וכאלה שתהליך הכנתן מערב חימום. באופן כללי, :
עשבי מרפא יבשים ממוצים לשמן בקלות בכבישה קרה, ו
עשבים טריים נוחים למיצוי בעזרת חום.
עשבים ופרחים עדינים, וכאלה המכילים ריכוזים גבוהים של שמנים נדיפים , יש למצות תמיד בתהליך קר, בין אם הם יבשים או טריים.
תהליכי כבישה קרה עשויים להמשך שבועיים ויותר, בעוד שמיצוי באמצעות חום לוקח בדרך כלל מספר שעות בלבד.
רוב השמנים הצמחיים האיכותיים נעשים בכבישה קרה- הסוג היחידי שכדאי להשתמש בו- רגישים מאוד להתחמצנות/חמצון. הם יתקלקלו במהירות אם תנאי האיחסון שלהם אינם אידאליים. אפשר להשתמש בחומרי שימור טבעיים כדי להאריך את חיי המדף של מוצרי שמן, אך כדי שישמרו על איכות טובה צריך גם להגן עליהם מפני חום, אור ואויר. איחסון תמציות צמחים בקירור וחימומן בעדינות בעת הצורך, יאריכו את חיי המדף שלהם משמעותית. את רוב השמנים הצמחיים הלא מזוקקים בכבישה קרה אין לבשל או לחמם לטמפרטורה גבוהה בשום אופן, אפילו לא לצורך הכנת תמציות צמחים.
שני השמנים הצמחיים העמידים ביותר באופן טבעי בפני התחמצנות/חמצון הם שמן זית כתית מעולה ושמן זרעי ענבים. שמן זית מחזיק מעמד היטב בטמפרטורות גבוהות. זהו השמן המועדף להכנת תמציות חמות. שמן זרעי ענבים עשיר מאוד בתרכובות נוגדות חימצון, והוא מהווה בחירה מצויינת למיצוי בתהליך של כבישה קרה.
כבישה קרה
חומרי גלם:
- 1 כוס של עשב טרי קצוץ דק או עשב יבש טחון (שום כתוש טרי הוא בחירה מצויינת)
- 300-350 מ”ל שמן זרעי ענבים בכבישה קרה
- צנצנת בנפח של כליטר עם מכסה
אופן ההכנה:
- לשים את העשב ואת השמן בצנצנת ולסגור היטב. השמן צריך לכסות את העשב ב2.5 ס”מ לפחות.
- להניח את הצנצנת במקום חמים, רצוי בשמש ישירה.
- לנער לפחות פעמיים ביום במשך שבועיים.
- לסנן את השמן. למזוג אותו לבקבוקי זכוכית כהים ולסוגרם בחוזקה.
- לאחסן במקרר, או, אם נעשה שימוש בחומר שימור טבעי, בארון חשוך.
תמציות שמן חמות
חומרי גלם:
- סיר גדול עמיד בחום. ניתן להשתמש בסיר אמאייל שאינו סדוק, פיירקס, או נירוסטה. לעולם אל תשתמשו באלומיניום.
- 3-4 כוסות עשב מרפא טרי קצוץ
- שמן זית כתית מעולה
אופן ההכנה:
- השאירו את הסיר פתוח. על פלטת חימום או בתנור, העלו באיטיות רבה את טמפרטורת השמן עד שהתערובת מתחילה לבעבע. הנמיכו קלות את הטמפרטורה- לא יותר מ95 מעלות צלזיוס בתנור- עד שהבעבוע נהיה אטי מאוד אך יציב.
- המשיכו בהרתחה אטית וממושכת זו וערבבו לעתים תכופות עד שהעשב פריך לחלוטין. התהליך עשוי לארוך בין 4-5 שעות ליום שלם או יותר, תלוי בכמות ובמידת הלחות של העשב.
- סננו, מזגו לבקבוקים ואחסנו כמו בתהליך הכבישה הקרה.
שימור תמציות שמן
ישנם מספר חומרי שימור טבעיים שיכולים לעזור להאריך את חייהן של תמציות שמן. ניתן להשתמש בהם בנפרד או לשלבם יחד.
- שמן ויטמין E- מתערבב היטב עם שמנים אחרים, ומתפקד כנוגד חימצון יעיל. השתמשו בכרבע כפית על כל 30 מ”ל תמצית שמן.
- תמיסת בנזואין- תמצית של שרף עצים בעל תכונות משמרות. השתמשו ב1-2 טיפות לכל 30 מ”ל תמצית שמן.
- שמנים חיוניים- בעלי רמות משתנות של פעילות אנטי-מיקרובית, ויעזרו להאריך את חיי המדף. כמו כן יוסיפו ניחוח וערך תראפויטי.
- מור- שרף תנכי זה אפשר להפוך לתמיסה, או פשוט לכתוש לאבקה ולהוסיף לשמנים בעת מזיגתם לבקבוקים. השתמשו ב4-5 טיפות תמיסה או רבע כפית שרף כתוש לכל 30 מ”ל שמן.
- מרווה ורוזמרין- הוספת כל אחד מהעשבים האלה או שניהם (עדיף טריים) לתערובת כשמכינים תמציות שמן תעניק למוצר המוגמר את תכונותיהם נוגדות החימצון. חכו עד שתמציות השמן כמעט מוכנות לפני שתוסיפו את המרווה או הרוזמרין, וכסו את הסיר כדי לשמור על השמנים הנדיפים
- תמצית זרעי אשכולית- מעט קשה להשיג אותה, אבל יעילה ביותר כחומר משמר. משתנה בעוצמתה, אז מלאו אחר המלצות היצרן.
מובא מתוך “The How to Herb Book”
עשבי מרפא ממוצים בשמן.
העשב יכול להיות מיובש או טרי. הוסיפו כ-600 מ”ל שמן זית ל55 מ”ל של עשב מרפא והניחו במקום חמים למשך 4 ימים, או הניחו את התערובת בבוילר כפול וחממו בעדינות את השמן למשך שעה או שתיים. סחטו את השמן מהעשב. ניתן להוסיף ויטמין E כדי לעזור בשימורו. אחסנו בבקבוק במקרר.
מובא מתוך “Herbal Antibiotics”
חליטות שמן שימושיות במיוחד לכוויות, כוויות שמש, עור יבש וסדוק, זיהומי עור, טיפות אוזניים, ולשימוש על פצעים כמשחת מרפא מרגיעה. התכונות הרפואיות של הצמח מועברות לבסיס של שמן. ליצירת משחת מרפא השמן מיוצר במרקם עבה ונוקשה מעט בזכות שעוות דבורים שמוסיפים לו.
שימוש בעשבים מיובשים
כדי להכין חליטת שמן מעשבי מרפא מיובשים, קחו את העשבים בהם אתם רוצים להשתמש וטחנו אותם לאבקה דקה ככל האפשר. הניחו אותם בתבנית אפיה מזכוכית וכסו בשמן. שמן זית הוא בחירה טובה משום שהוא שמן שלא יתקלקל. יש לו תכונות אנטי מיקרוביות חזקות. ערבבו את העשבים כדי לוודא שהם ספוגים היטב בשמן, ואז הוסיפו שמן שיכסה אותם ב 6-13 ס”מ. אפשר להשאירם בשמש לשבועיים או לאפות אותם בתנור בחום הנמוך ביותר שהתנור מאפשר למשך 8 שעות או למשך הלילה. יש הרבליסטים שמעדיפים להרתיח את העשבים והשמן במשך 10 ימים בחום של 38 מעלות צלזיוס בslow cooker (סיר חשמלי לבישול ארוך). כשההכנה מסתיימת סננו את השמן מהעשבים על ידי לחיצתם בבד חזק בעל אריגה צפופה.
שימוש בעשבים טריים
כדי להכין חליטת שמן/תמצית שמן מעשבי מרפא טריים, שימו את העשבים בתוך צנצנת וכסו אותם בשמן באופן שאף חלק מהצמח לא ישאר חשוף לאויר. הניחו בשמש לשבועיים או בשלו ב slow cooker (סיר חשמלי לבישול ארוך) במשך 5 ימים בטמפרטורה נמוכה. לחצו את העשבים בתוך בד (כדי לנקז את השמן המסונן). הניחו לשמן לעמוד. אחרי יום, המים הנמצאים בעשבים באופן טבעי ישקעו לתחתית. מזגו את השמן והפטרו מהמים. יש הרבליסטים המעדיפים להתחיל את חליטת השמן/תמצית השמן בהשריית העשב למשך 24 שעות במעט אלכוהול שיוצקים מעל העלים. פעולה זו מפרקת את קירות תאי הצמח ועוזרת לתחילת תהליך המיצוי. לאחר מכן הוסיפו את השמן והמשיכו כמתואר מעלה