שהוא בריא, אנחנו כבר יודעים. שהוא עתיר ויטמינים ומשפר אנרגיה, גם זה הבנו. אבל הזהוב-המתוק הזה, מתברר, נושא עמו גם סגולות קוסמטיות מופלאות לשיקום העור ולטיפוח היופי. שימו דבש, ולא רק בצלחת
נטשה חיימוביץ’
עוד מימי קליאופטרה היה שמור לדבש מקום של כבוד על מדף היופי והטיפוח. הרבה לפני שהמציאו את הספא, נהגה המלכה המצרית, שיופיה נודע למרחוק, לטבול באמבט של דבש וחלב אתונות כדי לרכך ולהבריק את עורה; אן מלכת אנגליה, מצדה, נהגה למשוח את שערה הארוך בתערובת של דבש ושמן; שרה, דוכסית מרלבורו שבאנגליה, הסתפקה בשטיפת שיער במי דבש מתוקים, ונשות הקיסרויות בסין נהגו למרוח על פניהן גרעיני תפוז טחונים עם דבש – וריאציה קדמונית לתכשירי הניקוי הגרגיריים בני ימינו.
מה הן ידעו שכדאי גם לנו ללמוד? הרפואה העממית משופעת במרקחות טיפוח שונות על בסיס דבש, וסגולותיו המרפאות של “נוזל הזהב”, כפי שכונה בתקופות קדומות, הוכחו גם במחקרים מדעיים. לדבש, מתברר, לבד מערכיו התזונתיים המרשימים, יש תכונות ייחודיות, ההופכות אותו למרכיב נחוץ ומבוקש בתעשיית הקוסמטיקה.
סודות היופי של הדבש, רשימה חלקית:
הוא טבעי, אינו גורם לגירויים בעור, ולכן מתאים לשימוש במוצרים המיועדים לעור רגיש; הוא סופח ואוצר לחות רב עוצמה; הוא אנטיספטי ויעיל במיוחד לטיפול באקנה ולריפוי כוויות, חתכים וצלקות; הוא מכיל אנטי-אוקסידנטים (נוגדי חמצון), המסייעים בעיכוב תהליכי הזדקנות בעור; ואם זה לא מספיק, הוא יכול גם לשמש כמסנן קרינה טבעי: אותם רכיבים נוגדי חמצון שבדבש מגינים על העור מפני קרינת השמש, ואף מסייעים לשיקומו של עור שכבר ניזוק.
“הדבש, כשהוא נמרח על העור כמרכיב במוצרים קוסמטיים, סופג לחות מהאוויר וגם מהיסוד החשוב ביותר בכל תכשיר לעור – המים”, מסביר ד”ר זאב פם, המנהל הרפואי של “לאומית אסתטיקה” ומומחה למחלות עור. “בזכות תכונות אלה של ספיגה ואצירת לחות, הדבש יוצר על פני העור שכבת לחות, מעין פילטר מיקרוסקופי ששומר על מאגר הלחות בעור ומשפר את מרקמו”.
מחקרים גילו בדבש מרכיבים אנטי-אוקסידנטיים פעילים, המגינים על העור מפני נזקי קרינה ונזקים סביבתיים אחרים המאיצים את הזדקנותו. “בנוסף, יכול הדבש ‘לבלוע’ אחוז מסוים של קרינה ולצמצם בכך את נזקי השמש לעור”, מוסיף ד”ר פם. “בזכות כל אלה נחשב הדבש למרכיב יעיל בתכשירי הגנה מפני השמש, ושילוב שלו בריכוז הנכון ובהרכב המתאים מעניק לתכשיר יכולת טובה להילחם בתופעות ההזדקנות של העור”.
– איך יודעים אם מינון הדבש בתכשיר הוא אכן אפקטיבי?
“בתכשירים של יצרנים מוכרים, שקיבלו אישור ממשרד הבריאות, סביר להניח שמדובר במינון הנכון”.
כוורת עוזרת
אחת התכונות המופלאות של הדבש, מהזווית הקוסמטית, היא יכולתו למגר ביעילות מטרדי עור נפוצים, מפצעון סורר ועד אקנה. ריכוז הסוכרים הגבוה שבדבש הופך אותו לקוטל חיידקים טבעי, משום שחיידקים אינם יכולים להתפתח בחומר אוסמוטי (או בעברית: חומר בעל ריכוז גבוה, שסופח נוזלים). הדבש במצבו הטהור פשוט מייבש את הסביבה עמה הוא בא במגע, וזו גם הסיבה שאין למרוח אותו ישירות על עור בריא, אלא רק בתוספת לחומרים אחרים. אם תמרחו דבש בלבד על הפנים כמסכה, הוא יספוג את כל הלחות והנוזלים מהעור ויותיר את העור מיובש ומקומט.
משה אלמליח, מומחה לאפיתרפיה (אפיס – דבורה, תרפיה – ריפוי, בתרגום מיוונית: ריפוי במוצרי כוורת) הנחשב לאוטוריטה בתחום זה בארץ, ממליץ בחום על טיפול דבש בן שלושה ימים לסובלים מאקנה, אותו הוא מציע למטופליו:
“ביום הראשון מורחים דבש טבעי מפרחי שדה על כל הפנים למשך חצי שעה, כדי לייבש את הפצעים. אחר כך חשוב לשטוף את הפנים במי רוזמרין, להרגעת העור. למחרת אני מורח על העור מסכה משמנת חמוצה, כדי להחזיר לו את השומניות הטבעית. ביום השלישי אני מכין למטופלים שלי משחת פרופוליס, מרכיב חשוב ממוצרי הכוורת, שמסייע בחידוש העור ובצמיחת עור בריא.
“דבש טהור יכול לשמש גם כעזרה ראשונה לטיפול בפצעונים, שהם לא מסוג אקנה”, מוסיף אלמליח. “במקרה כזה אני לא ממליץ למרוח דבש על כל הפנים, כי הדבש עלול לייבש את העור, אלא רק להשתמש נקודתית על המקום הנגוע. הדבש ייבש ויחטא את הפצעון ויסייע בהחלמה מהירה של העור”.
אלמליח נעזר בדבש גם במקרים חמורים יותר, לצורך ריפוי והגלדה ללא צלקות של חתכים אחרי ניתוחים פלסטיים. “במגע עם עור פצוע או נגוע, הדבש מפריש אנזים המסייע בהחלמה מהירה של הפצע”, הוא אומר. “התכונות האנטיספטיות של הדבש מסייעות במניעת זיהומים בעור המחלים. גם כאן חשוב אחרי הטיפול למרוח על האזור משחת פרופוליס, שתסייע בייצור רקמה חדשה ובריאה, ללא צלקות”.
תתפלאו, אבל גם הרפואה הקונבנציונלית הכירה בסגולותיו המרפאות של הדבש. מתברר כי גם בבתי חולים משתמשים בדבש לטיפול בפצעי עור, כוויות, חתכים וצלקות אחרי ניתוח. “בגלל התכונה האוסמוטית שלו, הדבש סופח נוזלים והפרשות מאזורים דלקתיים, ובכך מסייע בריפוי”, מאשר ד”ר זאב פם. “רכיבים פעילים אחרים בדבש, כגון חלבון, ויטמין B וחומצה פולית, משקמים את הרקמה הפצועה ומסייעים בהתחדשות העור”.
ולמי שרוצה לנסות את זה בבית, עם או בלי תפוח, לפניכם מתכוני טיפוח קלים להכנה על בסיס דבש. שתהיה שנה טובה, יפה ומתוקה:
מסכת דבש וביצה להזנת עור יבש: מוסיפים כף דבש לחלמון טרי ובוחשים היטב. את המסכה מורחים על העור ומשהים למשך עשר עד 15 דקות. שוטפים את הפנים במים פושרים. מומלץ כמסכת בוקר יומית לפנים.
מסכת קמח ודבש לריכוך קמטים: מערבבים כפית דבש עם שתי כפות קמח לבן וחלבון מוקצף מביצה אחת. מורחים את העיסה הבצקית על הפנים למשך חמש עד עשר דקות. שוטפים במים.
פילינג דבש ושקדים לניקוי וקילוף העור: מערבבים כפית דבש עם חצי כפית מיץ לימון טבעי ושתי כפיות שקדים קלופים וטחונים היטב. משפשפים בעדינות את הפנים בתערובת. שוטפים את הפנים במים פושרים.
סבון דבש נוזלי לניקוי הפנים: מערבבים רבע כוס דבש עם חצי כוס גליצרין (להשיג בבתי מרקחת ובחנויות טבע) וכף סבון נוזלי לתינוקות. מעבירים לבקבוק נקי מפלסטיק. יוצקים מעט סבון דבשי על מטלית, או על ספוג לח, ומשפשפים היטב את הפנים. שוטפים את הפנים במים קרים ומייבשים היטב.
מסכת לימון ודבש לניקוי עור רגיל או יבש: מערבבים 100 גרם דבש עם מיץ מלימון אחד. את המסכה המתקבלת מניחים בשכבה דקה על הפנים ומשהים למשך חמש עד עשר דקות. שוטפים את הפנים במים.
שטיפת דבש לפנים להזנת העור: מערבבים כף דבש בשתי כפות מים חמים ושוטפים את הפנים, רצוי בערב. משהים על הפנים למשך חמש עד שבע. שוטפים שוב את הפנים במים חמימים ללא סבון.
מסכת תפוח בדבש לתוספת לחות לעור: מרסקים בבלנדר תפוח עץ מקולף עם כפית דבש. מורחים את העיסה שהתקבלה על הפנים ומשאירים ל-15 דקות. שוטפים את הפנים במים קרים (התפוח מרגיע, מקרר ומלחלח את העור).
מסכת חלב ודבש לתוספת לחות: מערבבים שתי כפות דבש עם שתי כפיות חלב. מחליקים את התערובת על הפנים ועל עור הצוואר. מניחים להיספג לעשר דקות. שוטפים את הפנים במים קרים.
מחטא מדבש לריפוי פצעונים בעור: מערבבים רבע כפית מלח בחצי כוס מים חמימים. שוטפים את האזור הדלקתי בצמר גפן טבול במי מלח. לוחצים בעדינות את צמר הגפן על האזור כדי לרכך את הפצעון. בעזרת צמר גפן מלופף על מקלון מורחים מעט דבש על הפצע ומשאירים לפעול למשך עשר דקות. שוטפים בעדינות את המקום במים קרים ומייבשים היטב בלי לשפשף.
אמבט דבש בניחוח וניל לריכוך העור (כמות לארבע אמבטיות מפנקות): מערבבים בקערה כוס שמן שקדים (או שמן שומשום, או שמן זית), חצי כוס דבש, חצי כוס סבון נוזלי לתינוקות וכפית תמצית וניל (רצוי תמצית וניל טבעית של “מקורמיק”, להשיג בדוכני התבלינים בסופרים). מעבירים את התערובת למיכל פלסטיק נקי עם סגירה הרמטית, או לכלי דקורטיבי מזכוכית. מנערים היטב לפני השימוש, מוסיפים רבע מכמות התערובת למי אמבט זורמים חמים ומערבבים היטב.
קונדישנר לעור תמריץ לחות לעור: מערבבים כפית דבש, כפית שמן חמניות (או סויה, או קנולה) עם רבע כפית מיץ לימון טבעי. מורחים בנדיבות על הידיים, המרפקים, עקבי רגליים או בכל מקום בו העור נוטה להתייבש. מניחים להיספג בעור לעשר דקות. שוטפים במים פושרים.
שטיפת דבש לשיער לתוספת ברק: ממיסים כפית דבש בארבע כוסות מים פושרים (אפשר להוסיף גם כמה טיפות מיץ לימון טבעי). חופפים את השיער כרגיל, ואחרי החפיפה יוצקים על השיער את המים הממותקים בדבש. אין צורך לשטוף. הניחו לשיער להתייבש בטבעיות.
ליפ גלוס פירות יער ודבש לטיפוח השפתיים ולברק טבעי: מערבבים בקערת מתכת כפית שמן שקדים, עשרה גרגרים של פירות יער טריים או קפואים, כפית דבש, טיפת שמן ויטמין E (להשיג בבתי מרקחת וחנויות טבע). מחממים על הגז מעל סיר עם מים חמים, או במיקרוגל למספר שניות, עד שהתערובת מתחילה לרתוח. מערבבים היטב, מועכים את פירות היער בתוך התערובת החמה. מקררים את התערובת ומסננים דרך מסננת דקה. מערבבים שוב ומקררים היטב. כשהתערובת קרה, מעבירים אותה למיכל פלסטיק קטן (להשיג בחנויות לאיפור מקצועי). מורחים בנדיבות את הליפ גלוס על השפתיים.
מסכה לשיער לתוספת לחות: מערבבים חצי כוס דבש עם רבע כוס שמן זית ושומרים בצנצנת זכוכית או בצנצנת דבש נקייה (משתמשים בשתי כפות מהתערובת בכל פעם, לשיער יבש אפשר להשתמש ביותר). מורחים על השיער אחרי שטיפה קלה, לא חפיפה, ומעסים היטב לתוך השיער בעזרת האצבעות. חובשים על הראש כובע רחצה (אפשר גם לעטוף את השיער בניילון נצמד) ומשאירים על הראש ל-30 דקות. חופפים ומייבשים כרגיל.