איך מכינים תמצית נוזלית (טינקטורה) מתמצית יבשה (אבסטרקטים )צמחים ?
יש הבדל בין מה שאנו קוטפים מהגינה ומייבשים ובין תמצית יבשה. זו נעשית בכלים מיוחדים ובשיטה שאי אפשר להכין בבית. היא שומרת בסטנדרטיזציה על האחוז התקני של החומר הפעיל בצמח. היא יכולה להיות 1 :1 או 4:1 או 200:1 כמו באלוורה
תמציות יבשות של צמחים ניתן להכניס בקלות לקרמים או לתכשירים על ידי המסה במים ואלכוהול ולאחר מכן הכנסתם לקרם.
האמת היא שלא כל התמציות (האבסטרקטים) מסיסות במים לחלוטין ונראה שאריות שניתן לסנן. הכי טוב להשתמש במקום באלכוהול בוודקה באיכות טובה ובמים מזוקקים.
שלא כמו הכנת תמציות של צמחים שייבשנו התמציות היבשות לא צריכות לשבת שבועיים בצנצנת והמטרה היא פשוט להכניס אותם לנוזל על מנת שישתלב טוב יותר בפזה המימית או הסופית של המוצר שלנו.
מהו ה מינון?
בדרך כלל 100 מל’ של טינקטורה היא ריכוז דומה ל 20 גר’ צמח בתוך 100 מל’ נוזל המורכב מודקה ומים ביחס של 1:1. את הוודקה אפשר לנדף. לפני הכנסה לקרם כדי שלא יהיה ריח
בואו ניקחח דוגמא לחישוב,
למשל, אם יש לנו תמצית יבשה של 4:1 כלומר פי 4 מתמצית יבשה רגילה , כלומר 1 קג’ של תמצית כזו שווה ל 4 קג’ תמצית רגילה. מכיוון שרוצים 100 מל’ טינקטורה שתהיה שווה ל20 גר’ צמח נצטרך רק 5 גר’ להכניס לתוך 100 מל’ נוזל המורכב ממים ואלכוהול.
***באתר כתוב תמיד ליד כל צמח באיזה ריכוז הוא
אם כתוב במתכון 2% תמצית קמומיל ולא כתוב באיזה ריכוז היא כנראה שצריך להכין טינקטורה : 20 גר’ ל100 מל’ נוזל (50 גר’ מים מזוקקים ו50 גר’ וודקה או 75 גר’ מים מזוקקים ו25 גר’ אלכוהול 95% ) . 20 גר’ : לזה קוראים 100 גר’ טינטורה
אם כתוב במתכון שצריך 2% כלומר אנחנו צריכים להכניס 20 מל’ מהטינקטורה הזו ל1 קג’ קרם/ שמפו/ מרכך/ וכו’
בדרך כלל מכניסים 0.5-1% תמציות לקרמים ו2-3% לשמפו