חומצה לינולאית ומה ניתן להכין ממנה?
כשאנו מכינים את מוצרי הטיפוח לגוף שלנו כדאי להבין כמה דברים על חומצות שומן בכלל ועל חומצה לינולאית בפרט ולראות מה התועלת בחומצות אלה.
חומצה לינולאית זו מאוד חינונית לעור שלנו ולתפקוד הגוף.
חומצה לינולאית נחשבת לחומצת שומן חיונית שהגוף אינו יכול לייצר בעצמו ואנו צריכים לקבל אותה מבחוץ. החומצה חיונית ליצירת דופן התאים ולקרום העליון השומני של העור. בהעדר חומצת שומן זו העור יבש ויש נשירת שיער והפצעים מחלימים לאט.
חומצה לינולאית היא המרכיב העיקרי של סרמידים- בערך 14% והיא מהווה 50% מה”סטראטוס קורנאום” שלנו או השכבה העליונה ביותר של העור.
סרמידים מאוד נחוצים לארגון נורמלי של הרקמות המבנה שיהיה אחראי להגנה ולתפקוד תקין של העור, ולנשל שיהיה אחראי למניעת מעבר של מים מהתאים החוצה או איבוד נוזלים מהתאים. הסרמידים נמצאים במחצית הכמות (50%) מהמסה התאית.מרכיבים אחרים הקיימים בעור הם חומצות שומן (20%) וכולסטרול (25% בערך) . הפחתה בסרמידים תוך תהליך הזדקנות העור, או מחשיפה לקור ולחום יכולה לגרום לעור יבש ולגירודים כתוצאה מחוסר יכולת השכבה העליונה של העור הסטראטום קורנאום למנוע בריחת מים מהתאים. אם רוצים ליצור קרם לחות ולקרוא לזה עשיר בסרמידים צריך לההוסיף יותר מ50% חומצה לינולאית, 10% חומצות שומן חיוניות ו25% כולסטרול.
במשך החורף אחוז הסרמידים יורד וזה יכול להוביל לעור יבש ומגרד. במשך הקיץ העור שלנו ייצר רמות גבוהות של חומצה שומן פלמיטית ופלמיטולאית ואנשים עם אטופיק דרמטיטיס ואקנה מראים רמות מופחתות של חומצה לינולאית בעורם.
מחקרים הוכיחו כי חומצה לינולאית יכולה לשקם תפקוד החלק העליון של העור ולהפחית קשקשים. בעלי עור אקנתי השתמשו בחומצה לינולאית והפחיתו את הנקודות השחורות ב 25% תוך חודש. החומצה הלינולאית מתפקדת גם כאנטי דלקתית, מפחיתת אקנה, משפרת לחות.
ניתן לקבל חומצה לינולאית על ידי מריחה ישירה על העור, הבעייה היחידה עם חומצה לינולאית היא שהחומצה היא חומצת שומן רב בלתי רוויה ולכן חיי המדף של השמנים המכילים אותה מאוד קצרה . אנו יכולים לבחור כאלה עם חיי מדף ארוכים כמו שמן סובין אורז או להוסיף לשמנים את האנטיאוקסידנטים כמו ויטמין E ותמצית רוזמרין
לדוגמא,
- שמן חמניות מכיל 61-73% חומצה לינולאית וחיי המדף שלו הוא חצי שנה שמן חמניות מכיל גם כמות גדולה של ויטמין E 700 מ”ג לקג’
- שמן חריע ימכיל 70% חומצה לינולאית וגם חיי מדף שלו חצי שנה
- שמן סובין אורז מכיל 37% חומצה לינולאית ו 42% חומצה אולאית ו 400 מ”ג ויטמין E וזה מעניק לו חיי מדף ארוכים יותר. הוא גם מכיל ויטמין B,E, וסקוולאן
- שמן שומשום מכיל 40% חומצה לינולאית והוא מחזיק מעמד יותר זמן בגלל החומצה האולאית שלו והוא טוב לשמן עיסוי וגם אינו מכתים את הסדינים או הבגדים
- שמן סויה מכיל 51% חומצה לינולאית מכיל 700 מ”ג ויטמין E לקג’ והוא טוב לתכונות נוגדות חימצון חיי המדף שלו עד שנה
- נבט חיטה והמפ עשירים בחומצה לינולאית אבל חיי המדף שלהם מאוד קצרים3-6 חודשים וצריך להוסיף להם ויטמין E המפ מכיל 57% חומצה לינולאית ונבט חיטה 60%
- שמני עלית אחרים מכילם חומצה לינולאית וחומצה גמא לינולאית, למשל שמן נר הלילה 9% גמא לינולאית ו 71% חומצה לינולאית. שמן בוראג’ שמן דומדמנית שחורה מכילים אף הם כמות גבוהה שלGLA. שמן זרעי אבטיח מכיל 60% חומצה לינולאית 20% אולאית 20% פלמיטית וסטארית.
אם כך מה ניתן ליצור ?מוצרים הכוללים לחות לעור לעונת החורף הקרה וה\מייבשת
ניתן להחדיר חומצה לינולאית דרך קרם לחות מוצק
מתכון בסיסי לקרם לחות מוצק
***נראה כמו סבון אך הוא בעצם קרם/משחת לחות
32% שעוות דבורים
33% חמאות
33% שמנים נוזליים
1% ויטמין E או אנטיאוקסידנט אחר
1% שמנים אתריים
הוראות הכנה
- ממיסים את כל החומרים בסיר כפול ומחממים באותה טמפ’ 20 דק’
- כשקצת מתקרר מוסיפים את הש/מנים האתריים, מכניסים לתבניות, מחכים שיתקרר עדיף להכניס לפריזר או למקרר
- ניתן להכניס למיכלים של דאודורנט
חמאות- ניתן להשתמש בחמאה אך היא אינה מכילה הרבה חומצה לינולאית
שמנים- כדאי להשתמש בשמנים המכילים הרבה חומצה לינולאית, אם משתמשים בזה לתקופה קצרה כדאי לבחור נבט חיטה והמפ ואם לא סויה ושמן סובין בסדר. שמן חמניות בהחלט מספיק לכך!
אם מעוניינים במשהו מעניין ועשיר הנה
מתכון עשיר בחומצות שומן חיוניות
28% שעוות דבורים אורגנית
10% שמן שומשום (במקום שמן קוקוס)
25% שמן סובין אורז (במקום שמן חמניות)
3% שמן חמניות
30% חמאת מנגו
2% IPM
2% ציקלומטיקון
2% ויטמין E אצטט
1% שמנים אתריים לבחירה
הוראות הכנה:
- ממיסים הכל חוץ מהציקלומטיקון, השמנים האתריים ומחזיקים 20 דק’ בטמפ’ קבועה בסיר כפול
- כשכל החומרים נמסו מוסיפים את הציקלומטיקון ואת השמנים האתריים, מכניסים לתבניות או לסטיק דאודורנט, מקררים ומוציאים מהתבניות או משתמשים!
- מוצר זה נמס בטמפ’ הגוף שלנו ולכן כדאי להשתמש בחמאת מנגו היא נמסה בקלות אם רוצים משהו שפחות נמס ניתן להשתמש בקוקוס
כשהחורף מתקרב והלחיים מאדימות והעור נעשה יבש וסדוק קרם לחות חשוב מאוד, אך מה עם הגברים עם הזקן? ניתן להכין מרכך לשיער הזקן שיהיה עשיר בחומצה לינולאית והיא תחדור ותזין את העור שמתחתיו
מתכון למרכך לזקן
79% מים מזוקקים
10% מיץ אלוורה אורגני
3% גליצרין צמחי
2% BTMS
3% שמן שומשום או שמן סובין אורז ניתן להעלות ל10%
1% פרוטאין חיטה
1% ויטמין E
0.5% פנטינול
0.5% משמר סליגרד אולטימה
הוראות הכנה
- מחממים הכל חוץ ממשמר ומפנטינול בסיר כפול ומחזיקים 20 דק’ באותה טמפ’ 70 מעלות.
- מסירים מהאש,
- מקררים מעט ומוסיפים את המשמר והפנטינול ואפשר להוסיף ריח טוב.
- מכניסים לבקבוק עם ספריי.