?מהן פקעות וורדים- רוזהיפ
אנשים גידלו וורדים מאז ומעולם מסיבות שונות. היום אנו מגדלים וורדים בעיקר בגינות הנוי. אבל במאות הקודמות גידלו וורדים בגלל התכונות המרפאות שלהם ובגלל שאכלו את הפקעות. אפשר לקנות רוזהיפ בחנויות אבל למה לא לאסוף מהטבע כשהם טריים ומלאי חיות. יש בהם גם ברזל, ויטמין איי, כלומר בטא קארוטן, הרבה סידן. הם מקור חשוב לביופלבנואידים, פקטין, ויטמין אי, סלניום, מגנזיום, אשלגן ואבץ בכמויות קטנות יותר. הפקעות נאכלות כי יש בהן שפע של ויטמין סי (פקעות וורדים עשירות פי כמה יותר בויטמין סי מאשר התפוז) ועשו מהן סירופ נגד התקררות ושפעת. לפקעות יש טעם קצת חמוץ מתוק, ואפשר לייבש ולשמור אותם ובעיקר להכין מהם מטעמים
אצלנו בארץ יש וורד הבר הנקרא “ורד הכלב”. הוא צמח בר, הגדל בין סלעים, בגליל, בגולן, בחרמון ובהרי יהודה בחודשים מאי-אוגוסט. הפרי, גדל בר בארץ באזורים הגבוהים והקרים בצפון, ובמיוחד בגולן ובחרמון. פורח בחודשי הקיץ מאי-אוגוסט. הפרי אדום תחילה, ולעת ההבשלה נעשה אדום כהה, ואפילו שחור. טעמו חמצמץ-מתוק
מקור השם “ורד הכלב” ניתן לצמח על סמך אגדה אודות חייל רומי, שריפא עצמו מכלבת באמצעות השרש. עקב עושרם הרב בויטמין סי רצוי להשתמש בהם להכנת ריבה הטובה לחיזוק הגוף ולהגברת החיסון הטבעי. נמצא, שאכילת פירות אלו מגבירות את ייצור האינטרפרון, שהוא חיוני להשמדת חיידקים, ווירוסים, פטריות ורעלים שונים
הפרי עשיר בתכולת וויטמינים גבוהה, ובמיוחד בויטמינים איי, בי וסי. בשוק נמצא פרי זה בצורת תה, הנחשב כאחד מהטעימים ביותר, ובצורת סירופ, ריבות ואבקות. משתמשים בפרותיו לאכילה. טעם פרותיו מתקתק, ולפיכך אפשר לאכלם חיים
כדאי קודם השימוש להסיר את השערות הנוקשות סביב הזרעים, העלולות לגרום לאי נעימויות
הפירות נחשבים כבעלי תכולה גבוהה של ויטמין סי, ובתעשית מוצרי בריאות משתמשים בהם, בעיקר בורד רוגוזה, להכנת כדורי ויטמין סי בתוספת ביופלוונאידים, בריכוזים שונים מ- 100 מ”ג עד 1000 מ”ג.
תכונות הפרי
פירות וורד הכלב ידועים כמחזקי לב, וכמרפאים דלקות בכליות ומאזנות את פעילות הכליות ומטפלות בדלקות בדרכי השתן, וכן מרגיעי שיעול ושפעות