מאת ניר חוכיימה
קשה לתאר את ההרגשה הקשה כאשר ילדך סובל מאקנה ואת המצב הרגשי והפיזי שבהם הוא נתון יומם וליל . הרגשת הלכלוך שעל פניו יחד עם המצב הפיזי מביאים את הילד או הילדה שאינם נקיים .
בתור הורה, תחפש את הטיפול הטוב ביותר עבור בנך או בתך, ותרצה לדעת במפורט את הליכי הטיפול, שלביו ואת משך ההחלמה .
קיימות שיטות רבות לטיפול באקנה, חלקן קונבנציונאליות וחלקן טבעיות (רפואה משלימה).
נשאלת השאלה אם אתה מעדיף לסכן את ילדך בתרופות שיש בהן סיכון וכימיקלים, או שאתה מעדיף את השיטה המתקדמת יותר, הרפואה המשלימה, כאשר היא בטוחה, נקייה מרעלים ואין בה כל סיכון לילדך .
אחת מהנאותיו של ארומתרפיסט היא הידיעה כי ניתן לטפל בפצעי בגרות בהצלחה וללא כל סיכון .
תופעת האקנה שכיחה בעיקר בגיל ההתבגרות אך מצויה לעיתים גם בשנות העשרים לחיי האדם . היא נובעת מפעילות יתר של בלוטות החלב בעור , בשילוב דלקת בקטריאלית . כמות מזון גדולה מדי של חלב שומני מוזרמת אל שטח העור. לכלוך מן הסביבה, חלקיקים מן הבגדים ותאים מתים המצטברים בהתמדה על העור נדבקים אל החלב ויוצרים קרקע פורייה להתרבות הבקטריה . הנקבוביות נסתמות ונוצרות נקודות שחורות, באלה מתפתחת דלקת הגורמת לנפיחויות המוכרות והנוזל המופרש מהן מדביק את הרקמות הסמוכות .
הארומתרפיסט יכול לטפל בפצעי הבגרות במספר דרכים.
ניתן לעשות בשמנים התמציתיים שימוש חיצוני כדי לרפא את הדלקת ולהפחית את כמות החלב . העיסוי ימריץ את מחזור הדם וישחרר את הגוף מרעלים. החלק החשוב ביותר בטיפול הוא המעבר לדיאטה, סילוק רעלים והשמירה על היגיינת העור .
שיתוף הפעולה של המטופל/ת חיוני ויכול לעזור לו/ה להשתחרר מתחושת אין האונים המלווה מצב זה .
ניתן להשתמש במגוון של שמנים לטיפול באקנה. סביר להניח שיהיה על המטפל לנסות שמנים שונים כדי למצוא את זה שמתאים ביותר למטופל . ( נזכיר גם כאן שקיים קשר בין הריח הארומתרפי להרגשת המטופל – כל מטופל יתחבר לריח מסוים על פי זיכרונותיו מריחות שונים )
השמנים היעלים ביותר הם :הלבנדר, עץ התה, גרניום, אורן, ברגמוט, גוניפר(ערער), הדס, עשב לימון (למונגראס),מאי צ’אנג, מנדרינה, ניאולי, נרולי, סנדלווד, פטיטגרין, פלמרוזה, מנטה, פצ’ולי, קגפוט, קינמון וקמומיל.
מבין השמנים שציינתי ישנם שמנים מחממים, בהם נשתמש רק בחורף . הלבנדר ועץ התה הם השמנים היעילים ביותר, מכיוון שהם נלחמים גם בבקטריות .
תכונות השמנים:
ברגמוט – לברגמוט תכונות רבות היכולות לסייע בטיפול באקנה, אך יש להשתמש בו רק בחורף מכיוון שהוא רגיש לאור.
נרולי – מרגיע עור עם אקנה; מזרז פינוי תאים מתים מהעור; מחדש צמיחת תאים חדשים; מתאים לכל סוגי העור ומותר בהריון החל מהחודש השישי .
סנדלווד – שמן מחמם ונשתמש בו אך ורק בחורף; אנטיספטי, אסטריגנט, רגנרטור ומעודד צמיחת תאים; אנטי פטרייתי; מרגיע גירויים וגירודי עור יבש, מגורה ודלקתי; מחייה את העור ושומר על גמישותו; מחטא ומכווץ.
פטיטגרין – מתאים לשימוש בכל ימות השנה; אנטי ספזמודי(מרפה שרירים); אנטי בקטריאלי; מעורר את חידוש התאים; מאזן הפרשת יתר של סבום (חלב),; מחטא.
פלמרוזה– אנטיספטי(מחטא); אנטיבקטריאלי; רגנרטור; (מחדש תאים); מעניק לחות וברק; מאזן סבום; מתאים במיוחד לעור יבש. בשימוש קבוע עשוי אף להחליק קמטים בפנים ובצוואר שמן. נהדר לשימוש בקרם (אני משלבו לעיתים קרובות בקרמים לאקנה) .
מנטה– אנטי פטרייתי; מכווץ קפילרים; מרגיע גירויי עור; מתאים לעור שמן ומודלק; מכווץ נימי דם, הדבר גורם לתחושת קור שמקלה על גירוי העור. אני ממליץ על ניקוי פנים באדים עם מנטה
פצ’ולי – אנטיפונגלי (אנטי פטרייתי)י; רגנרטור( (מחדש;)עור קשה ומחוספס; משפר את מראה העור (ממריץ נהדר בטיפולי קוסמטיקה); ידוע בשימוש בתרבויות עתיקות.
קינמון – שמן מעולה אך ורק לחורף עקב תכונותו המחממת; מעולה בתרכובות לעיסוי פנים ולקרמים .
קמומיל – אנטיספטי; אנטי דלקתי; מעולה לאקנה קשה על רקע מתח
.
עץ התה- הטיטרי; נלחם בכל שלושת האורגניזמים: וירוסים, פטריות וחיידקים; מגביר את כושר החיסון נגד מזהמים; אנטיספטי; חזק; אסטריגנט; אינו מגרה את העור, ואפשר למרוח אותו ישירות על העור; מתאים לפצעי בגרות ופצעונים המופיעים לפני מחזור; למרוח לסירוגין בשילוב לבנדר וברגמוט.
לבנדר – לבנדר הוא ה”מרגיע הלאומי” – מזרז ריפוי פצעים; רגנרטור; אנטי דלקתי; בטוח לשימוש בכל הגילאים; אנטיספטי; מתאים לפצעים, לתופעות עוריות הנובעות מאלרגיה ולאקנה; ניתן למרוח אותו ישירות על העור (באזורים מקומיים בלבד); מרגיע עצבנות ומתח .
הדס – מכווץ כלי דם קטנים; מתאים לקופרוזים ( רשת של נימים ); אנטיפונגי; מחטא רב עוצמה; אנטי בקטריאלי; מעולה לאקנה.
גרניום – אנטיספטי; מכווץ כלי דם; מזרז ריפוי פצעים; מעולה להרפס, לזוסטר ולפצעים; מי גרניום מעולים לניקוי העור; מווסת הפרשת סבום, ולכן מתאים לעור יבש או שמנוני;
• לפני הטיפול בגרניום יש לערוך PATCH-TEST ולבדוק שאינו מגרה את העור.
• שמן הגרניום אינו מומלץ לשימוש לנשים הרות, בגלל השפעתו על המערכת ההורמונאלית.
מאי צ’אנג – (ליצאה קובבה- תפוז סיני)השמן משמש בעיקר בטיפולי עור; אינו מגרה את העור; נהדר לעור שמן המלווה באקנה ובפצעונים; תחליף נהדר לברגמוט; אינו פוטוטוקסי; טוב לטיפול בהזעת יתר בפנים; מרענן מאוד; מחטא; מכווץ נקבוביות; מומלץ לשימוש במבער או באינהלציה.
אורן– אנטי דלקתי; מחטא; עוזר להוציא רעלים מהגוף; יעיל בטיפולי אקנה.
למון גראס– מחטא רב עוצמה; נלחם בבקטריות (הוכח במחקרים רבים); טוניק לעור; אנטיספטי; פותח נקבוביות, ולכן טוב לטיפול באקנה סגור.
• הלמון גראס עלול לגרום לגירוי בעור, ולכן יש לערוך PATCH-TEST.
• אין להוסיף יותר מ-3 טיפות לאמבטיה.
מנדרינה – מרגיע; מצוין לטיפולי עור;
• מומלץ לשלב את שמן המנדרינה בפילינג לעור או בקרמים.
• מתאים לעור עייף שמן.
• מתאים לשימוש בהריון.
ניאולי – אנטיספטי; רגנרטור; מצוין לטיפול בפצעים ומזרז את ריפויים (אפשר למרוח ישירות על פצעים באזור מקומי בלבד); אנטי דלקתי לקרומים רירים ; משמש תחליף לשמן אקליפטוס וקגפוט בטיפולי ילדים ותינוקות; אינו מגרה את העור; טוב לפצעים מזוהמים; מעולה לטיפול באקנה, בהרפס ובזוסטר (למרוח ישירות עם צמרון אוזניים).
ציינתי את מירב השמנים העשויים לעזור במקרים של אקנה. בהתאם לאלו, הארומתרפיסט ירכיב את התרכובות הטובות ביותר. קיימות ארבע דרכי טיפול באקנה:
1.אמבטיות
2.אינהלציות
3.עיסוי
4.קרמים ופילינג
לבעיית האקנה, לפני המחזור או בגילאי ההתבגרות, יש פתרון טבעי והוא הארומתרפיה – טיפול ללא כל סיכון.
* חשוב לציין ולהדגיש: הטיפול המוצע אינו פונה לנשים הרות. טיפול באישה כשהיא בהיריון הינו פרטני, וניתן רק לאחר אבחון האישה.
* הערה: כל הכתוב הוא מידע בלבד ואין לראות בו הוראות לטיפול עצמי, אבחון ו/או המלצה לטיפול זה או אחר(היות וכל מקרה נבחן לגופו). כל ייעוץ וטיפול חייב להינתן על ידי ארומתרפיסט בכיר ובפיקוחו.