שמן עץ התה-Melaleuca alternifolia
באילו דרכים נסתרות שמן עץ התה עובד עלינו בצורה כל כך מופלאה?
זהו כוחם של “טרפאנים” יותר נכון, מונו-טרפנים עם טרפינאול ועד מלא טרפנים בשמות שונים ביניהם terpinen-4-ol type ויש ועדה שקובעת כמה כאלה צריכים להיות בשמן עץ התה המשפיע “OTTO” הטרפינן הוא המשפיע עלינו ושיש לו תכונות אנטימיקרוביאליות חזקות. חשוב לקרוא את האותיות הקטנות ולבדוק כמה אחוז של טרפינן מכיל השמן שאנו קונים!
בכל חצי ליטר עלים של 1-2% שמן אתרי בזיקוק והוא יותר קל ממים.
ניתן להכניס את שמן עץ התה למוצרי טיפוח רבים עד 2% אבל אני ממליצה על 1% בפזה הקרה.
לא כדאי לדאוג להמסת שמן אתרי בשמפו כי הוא נטמע גם במים ברמה של 1% או בג’ל רחצה כשמערבבים אותו עם פוליסורבט 20 הוא לא יצוף מעל למים.
מחקר מ 1990 טוען כי שמן עץ התה בריכוז 5% ו5% בנזויל פרוקסיד מפחית את דלקות האקנה ומפחית קומודונים. שמן עץ התה ממיס ופוגע דופן התאים של חיידקים ועובשים ווירוסים כמו קולי, סטפילוקוקוס וואלביקנס. הוא פוגע במיטוכונדריה שהיא בית החרושת ליצירת אנרגיה של גרעין התא שלהם ובכך מנטרל את פעולתם.
במחקר משנת 2008 התגלה כי הטרפינן 4 פוגעים בחיידקים שיוצרים את האקנה כמו סטפילוקוקסים ואת הדלקות שוירוסים אלה יוצרים על העור. כלומר, שמן עץ התה יעיל נגד עובשים, פטריות וחיידקים מעצבנים אבל פחות נגד וירוסים. כלומר אנחנו יכולים להשתמש בשמן עץ התה במלחמה באקנה או בפטריות במינון של 1%.
מה ההבדל בין פעילות בקטריוסטאטית ובקטריוצידאלית?
בקטריצידלית היא הריגת חיידקים (צידאל) ובקטריוסטאטית תפחית את גדילתם של חיידקים בסביבתם. כלומר מתים להם לאט לאט.
זאת עוד, ניתן להשתמש בשמן עץ התה למי פה במינון של 0.2% OTTO . שימוש במשך שבוע של שמן עץ התה מחסל חיידקים ביעילות בפה ומונע דלקות כתוצאה מחיידקי פה .
מה בקשר לחיטוי ידיים? מחקר מצא כי 5% שמן עץ התה, 10% אלכוהול עדיף על סבון אבל לא עץ התה לבדו.
בקשר לקשקשים, ניתן בהחלט להשתמש ב5% שמן עץ התה “אוטו” בשמפו להפחתת קשקשים בכל הקרקפת הכולל גרד ועודף שומניות.
בקשר לתכונות העיקריות המגובות במחקרים: המדע הוכיח כי השמן אנטיפוונגלי ואנטי בקטריאלי, בטוח שהוא מחטא חזק, כמו כן מחקרים רבים מוכיחים כי הוא אנטי דלקתי.
אם כך האם הוא יכול לתפקד כמשמר בקרמים ומוצרי טיפוח שונים? כרגע התשובה היא שלא. אומנם חוקרים יצרו משמר שמכיל שמן עץ התה, שמן לבנדר ושמן לימון ובמינון של 0.5% הוא היה משמר יעיל אך יש לו ריח מסוים שלא כל אחד אוהב!